Krétská kuchyně
|
Přestože na Krétě působila v průběhu věků celá řada cizích vlivů, zachoval se přísně krétský charakter místní kuchyně, jen ovlivněný dobyvateli, k čemuž docházelo téměř vždy násilnou formou.Krétská kuchyně je postavena výhradně na domácích produktech. Mají vlastní saláty, mléčné produkty, speciality, sladkosti, luštěniny. Do salátů se kromě tradiční zeleniny přidávají i výhonky různých divokých bylin, které jsou typické pro Krétu, dále hodně oleje, hrudkovitá mořská sůl a ovčí sýr.Chceme Vám doporučit několik typických krétských specialit. |
Tákos - tmavý kulatý chléb z ječmene a pšenice. Tento chléb se uchovává tvrdý, před použitím se změkčí vodou. Zalije se olejem, trochou octa, osolí se a pokryje nastrouhaným rajčetem s oreganem.
Stáka – velice chutný, tučný, aromatický sýr, který se prosolený uchovává na chladném místě k slavnostním příležitostem.
Mezíthra – výborný tvaroh (měkký), který se podává prohřátý.
Kalitsunák – výborné tvarohové šátečky sypané sezamem.
Graviéra – lehký, žlutavý slaný sýr, malinko ostrý, s typickou příchutí. Tento sýr je velice známy i v zahraničí.
Kuneláki – králík upravený na všechny možné způsoby, pečený, smažený i na způsob zvěřiny. Jedná se o velmi oblíbené jídlo.
Skáro - je gril, na kterém se připravují výborné ryby, chobotnice, mušle apod. |
|
Chochlí buburistí – oblíbení pečení šneci, kteří se podávají k ouzu nebo k rakiji s cibulí a rajčatovou omáčkou. Výborní jsou šneci smažení na pánvi s oreganem.
Kutiá – boby, které se vaří s brambory, roztlučené v hmoždíři, s olivovým olejem a octem. Jedná se o velmi vydatné luštěninové jídlo.
Kakaviá – výborná rybí polévka s bramborem, olejem a množstvím citronu a cibule.
Achinosaláta – opravdová specialita: salát z jiker mořských ježků, dochucený olejem a citronem.
Xerotígana – smažené těstové smotky, slazené medovým sirupem a sypané drcenými ořechy.
Jídlo a pití
|
V hotelích se vaří převážně jídlo mezinárodní kuchyně, obohacené o řecké prvky. V restauracích převažuje domácí kuchyně, má orientální charakter (zejména turecké vlivy), mnoho olivového oleje, česnek a speciální koření. Bohatá je nabídka ovoce, zeleniny, ryby a maso jsou velmi často gratinovány. Na prostřeném stole je vždy chleb (PSOMÍ), sůl (ALÁTI), pepř (PIPÉR) a cukr (ZÁCHAR). |
Předkrmy (OREKTIKÁ)
Výběr je velmi široký. K aperitivu patří malé chuťovky (rybí či z mušlí), mořští živočichové (krevety, chobotnice) nebo rýží plněné vinné listy (DOMLÁDES) a různé saláty.
Polévky (SÚPES)
Velmi výživné, často dochucované vejci a citrónovou šťávou. Oblíbená je např. fazolová polévka DASOLÁDA nebo rybí polévky – PSARÓSUPES.
Maso (KRÉAS)
Přednost se dává jehněčímu (ANÁKI) nebo skopovému (ARNÍ) masu, které se podává pečené nebo grilované. Velmi známá je pečeně na rozžni (SUVLÁKI) a gyros (JÍROS), což je maso grilované na svislém rožni. KOKORÉTSI jsou vnitřnosti rovněž připravované na grilu.
Zelenina, saláty
Typickou zeleninou jsou artyčoky (AGINÁRES), dýně (KOLOKITHÁKIA), nebo paprika s feferony (PIPÉRIÉS), povětšinou plněné nebo naložené v oleji. U salátů je výběr následující: hlávkový salát (MARÚLI), rajčatový salát (TOMTOSALÁTA), smíšený salát (CHORIÁTIKI) z rajčat, paprik, okurek, oliv a ovčího sýra (FÉTA)
Ryby (PSÁRI)
Ryby a mořští živočichové jsou častou součástí řeckého jídelníčku. Patří sem např. cejni (SINAGRÍDA), kambala (GLÓSSA), mořské parmy (BARBÚNI) a tuňáci (TÓNOS). Dále také humři (ASTAKÓS), mušle (MÍDIA), sépie (KALAMÁRIA), chobotnice (CHTAPÓDI), atd.
Zákusky (EPIDÓRJA)
Vedle zmrzliny (PAGOTÓ) se prodává mnoho druhů tuzemských plodů: vodní meloun (KARPÚZI), cukrové melouny (PEPŃI), broskve (RODÁKINO), hrušky (ACHLÁDI), jablka (MÍLO), pomeranče (PORTOKÁLI), hrozny (STAFÍLI) a fíky (SÍKA).
Kavárny (KAFENÍO)
Hrají v běžném životě Řeků podstatnou roli. Hlavně muži sem přicházejí na kávu nebo trochu ouza či rakije. Slouží jako místo schůzek, rozhovorů, her a obchodních jednání. Ke kávě se podává sklenice vody, k ouzu trochu sýra, oliv apod. Rovněž jsou ve městech cukrárny (ZACHAROPLAZTÍA), kde se kromě francouzské kávy a jiných nápojů prodává také pečivo a velmi sladké zákusky s cukrovým sirupem.
Nápoje (POTÁ)
Obvykle se pije víno (KRASÍ), a to buď červené (MÁVRO KRASÍ), nebo bílé (ÁSPRO KRASÍ). Lisují se suché a sladké druhy. Domácí červené bývá velmi hutné a silné.
Retsina je typický druh bílého vína, do kterého se přidává pryskyřice, proto se vyznačuje zvláštní trpkou příchutí, na kterou si je nutno zvyknout. Tento nápoj pochází již z období antiky.
Pivo (BÍRA) – počátky řeckého pivovarnictví se váží k prvnímu řeckému králi Ottovi, pocházejícímu z Bavorska. Poslední tuzemskou značkou je MÝTHOS. Jinak je v prodeji pivo všech světových značek.
Aperitivy – většinou se pije ouzo, anýzová kořalka, která se většinou ředí vodou nebo limonádou, čímž získá mléčný vzhled. Výborný nasládlý řecký koňak je Metaxa.
Káva (KAFÉ) – určitě ochutnejte typickou řeckou kávu (ELINIKÓ KAFÉ), a to buď sladkou – GLYKÓ, středně sladkou - MÉTRIO nebo bez cukru – SKÉTO. Lze ochutnat i čaj (TSÁI), ať už bylinný, např. z máty (TSAI MENTA), heřmánkový (CHAMÓMILO) nebo z horských bylin (TSAI TU VUNÚ).
|
|